Het behalen van je rijbewijs is het doel van onze rijopleiding. Maar daarvoor zul je eerst examen moeten doen en slagen.
Tussentijdse toets (TTT)
Als voorproefje op het echte rijexamen is een TTT een goed meetpunt voor je opleidingsniveau. Wij proberen met al onze leerlingen een TTT te doen, omdat daarmee alleen al doorgaans de slaagkans op het 1e examen hoger ligt.
De TTT wordt zo rond 2/3 van je rijopleiding ingepland. an heb je al een behoorlijke rijvaardigheid maar ook nog voldoende tijd om aan de details te werken. De TTT wordt door een examinator van het CBR afgenomen. Alle onderdelen van het echte examen komen aan bod en als je de bijzondere verrichtingen goed doet, dan heb je daar vrijstelling voor op je praktijkexamen.
Het praktijkexamen
Als je bijna klaar bent met de rijopleiding, dan gaan we je rijexamen plannen. Dat gaat tegenwoordig volledig digitaal.
Je hebt daar wel je DigiD voor nodig. Als je die hebt kun je je aanmelden bij het CBR en de rijschool machtigen om het rijexamen aan te vragen. Dit geldt ook bij de TTT. Beschik je nog niet over een DigiD, dan moet je dat eerst regelen bij de gemeente waar je woont. De website van je gemeente vertelt je er meer over.
De examenrit
Het examen voor de personenauto duurt in totaal 55 minuten, waarvan 35 minuten zijn gereserveerd voor de praktijkrit. Je rijdt in je eigen lesauto en de examinator zit naast je en geeft de opdrachten of aanwijzingen.
De examinator beoordeelt of je de auto voldoende onder controle hebt en of je veilig en zelfstandig aan het verkeer deelneemt. Er mogen kleine foutjes inzitten, maar over het geheel gezien moet de rit wel voldoende zijn om te kunnen slagen. Indien je dat prettig vindt, dan mag je instructeur meerijden tijdens het examen.